Еко регион

Село Арда е разположено в поречието на Арда, на 2 км от извора на реката. На 3 км се намира границата със съседна Гърция. Регионът е известен с изградените по проект на ФАР еко пътеки, обслужвани от планински водачи.

В околностите се среща Орфеевото цвете (Haberlea rhodopensis) - балкански ендемит. Наричано още родопски силивряк, то е уникален растителен вид, който има способността да "възкръсва". Изсушени и хербаризирани до 30 месеца екземпляри, са способни да възстановят жизнената си дейност, след като бъдат навлажнени или засадени.

В местността има изградени туристически комплекси, в които се предлага чеверме.

 

Изворът на река Арда
От село Арда е възможно извозване с джип до Билянска махала. Оттам има около час изкачване по стръмна горска пътека до извора на Арда. Ледените води на реката извират изпод корените на вековен бук в подножието на Ардин връх (1650 м).

Гарга дере
Ако сте любител на екстремните изживявания, това е мястото, където можете да вдигнете адреналина си. Алпийската въжена линия, свързваща двата ската на Гарга дере, минава на 20 метра над водата и е с дължина 45 метра.

Пещерата "Гарганьовица"
Тези, които обичат дългите разходки сред природата, могат да направят преход по живописния каньон на Гарга дере до пещерата "Гарваньовица" - на час и половина път нагоре по течението на река Есенска.

Пещерата "Калето"
Край село Кошница се намира един от природните феномени в района - проходната пещера "Калето". Представлява огромен скален свод, водещ към върха, където се намират останките от древна крепост.

Пещерата "Ухловица"
Около село Могилица има 20 пещери, най-интересната, от които, е "Ухловица" (на 3 км. североизточно от селото). Пещерата е прочута с много скални водопади и изключително красиви дендритни образувания. "Ухловица" се намира на 1040 метра надморска височина, а температурата вътре е 10-11 градуса по Целзий през цялата година. Пещерата е дълга около 460 м, от които 330 са благоустроени. Открита е през 1967 г. от Димитър и Георги Райчеви. Годишно я посещават средно около 3000 души.

Агушеви конаци
Прочутите Агушеви конаци се намират в съседното село Могилица. Сградите са построени в средата на 19-и век от български майстори. Комплексът се състои от три сгради (конаци) - всяка с отделен двор и кладенец. Сградата за жените е отделена с високи вътрешни зидове. Трите сгради са оградени с общ зид, в югоизточния ъгъл на който, се издига кула. Вътре ще ви посрещнат широките чардаци и уюта на вътрешните дворове. В стаите са подредени колекции от българските народни занаяти - кърпи, черги, чанове, украшения.

Киселчовски водопади
След като се премине през село Киселчово, преходът към водопадите продължава през смесена гора. Поляните, които ще прекосите, носят уханието на билки и горски плодове. Пътеката продължава към малко ждрело и достига до 5-метровия водопад. Любителите на силни изживявания могат да продължат с катерене към красивия девствен кът на горните водопади.

 
 
 
 
Къща за гости "РЕСЕЛЕШКИ" © 2006